Menu

Bijzonder Vrijwillig: Een interview met José van Erp

10-09-2018

‘Bijzonder Vrijwillig' vertelt het verhaal over de vrijwilliger, zijn werk, zijn doel en zijn passie. De tomeloze energie waarmee ze zich inzetten. Het verdriet en de mooie en bijzondere momenten die ze delen. Hun ervaring, soms als ervaringsdeskundige, wat je kunt geven en wat het kan opleveren.

Deze week het verhaal van de 58-jarige José van Erp die zich op bijzondere wijze blijft inzetten voor anderen. José is een ondernemende vrouw, of zoals ze zelf zegt een bezige bij, die zich graag inzet voor haar medemens en dan het liefste in haar rol als ervaringsdeskundige. Dat zij die rol nu vervult ziet ze zelf als iets dat op haar pad is gekomen en is niet altijd vanzelfsprekend geweest.

Whiplash

In 1994 raakte José betrokken bij een auto-ongeluk en sinds die tijd kampt zij met de gevolgen van een Whiplash. Door het ongeluk raakt ze gedeeltelijk arbeidsongeschikt en komt ze in contact met de Whiplash Stichting. Al snel gaat ze zelf aan de slag als vrijwilliger voor de Whiplash Stichting Nederland en organiseert ze inloopmiddagen voor lotgenoten in de regio. Hulp voor lotgenoten kan ze ook aanbieden via haar eigen praktijk Consulash die ze na haar whiplash gestart is. Door anderen te helpen en door de start van haar eigen praktijk, iets wat José altijd al wilde, komt José weer in haar kracht te staan en het is juist die kracht en positiviteit die zij inzet om anderen te helpen.

Nadat José een aantal jaren later geopereerd wordt aan een rughernia komt zij in een depressie terecht. Het gaat zo slecht met haar dat ze veel tijd in bed doorbrengt en een angst- en paniek- stoornis ontwikkelt. Via het Maatjesproject van Humanitas komt ze in contact met een maatje. Samen met dit maatje gaat ze stap voor stap weer op pad. Ze maakt tevens  elke woensdagmorgen gebruik van de wandelgroep van Humanitas en langzaam aan pakt ze weer zaken op. Door de hernia is José nu volledig afgekeurd en heeft ze haar leven opnieuw in moeten richten. Toch blijft ze ondernemen en anderen inspireren.

Eenzaamheid

De afgelopen jaren heeft ze als geen ander beleefd wat chronisch ziek en eenzaamheid is en wat eenzaamheid met je kan doen. Haar hele verhaal heeft ze daarom gedeeld op de site eenzaam.nl. Omdat je alleen met je verhaal doen eenzaamheid niet oplost wenst José meer te  betekenen. In de Week van de Eenzaamheid van 27 september tot en met 6 oktober 2018 organiseert José op zaterdag 29 september een ‘Kom Erbij dag’ voor eenzame jongvolwassenen bij haar thuis. Kom erbij is een initiatief van Coalitie Erbij, Samen tegen Eenzaamheid. Iedereen die zich in wil zetten tegen eenzaamheid kan die week iets organiseren. Voor José reden om zich te focussen op de jongvolwassenen en hen uit te nodigen bij haar thuis in de achtertuin. Eenzaamheid onder jongvolwassenen is groot.

Event

Speciaal voor deze gelegenheid heeft ze o.a. een grote bank gesponsord gekregen,  zodat je letterlijk naast haar kunt komen zitten. Op facebook heeft zij hiervoor een pagina aangemaakt onder de naam: “ Kom je 29 september naast me zitten? Samen tegen eenzaamheid”.  Het is een ontmoetingsdag, met een laagdrempelig karakter bij een Venlose burger. Er zullen jongeren organisaties en ervaringsdeskundigen aanwezig zijn waar mee gedeeld kan worden.  Kijk voor het programma op haar facebookpagina !

Een prachtig en bijzonder vrijwillig initiatief van een ondernemende burger.

Foto: Henk Janssen