Menu

Hedwig van de Ven vrijwilligster in de Wereldwinkel te Venlo

05-04-2019

Hedwig is al 20 jaar voor de wereldwinkel werkzaam. Als ik haar vraag of zij bewust koos voor dit werk zegt ze: “nee het kwam toevallig op mijn pad. Ik werkte voor ’t Withuis dat was een gezondheidscentrum en de vrouw van de huisarts die daar ook werkte, deed al vrijwilligerswerk voor de Wereldwinkel. Via haar ben ik hier in Venlo terecht gekomen”. Waar staat de Wereldwinkel voor?

Eerlijke handel

In de Wereldwinkel kopen de mensen vooral fair trade producten. Fair trade (eerlijke handel) is een term die met name in de westerse wereld wordt gehanteerd als beschrijving van internationale handel die gericht is op duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden. Fair trade duidt op een streven om bijvoorbeeld boeren maar ook andere ondernemers, in Latijns-AmerikaAfrika en Zuidoost-Azië voor hun exportproducten een prijs te geven die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten, en niet een prijs die wordt bepaald door de verhoudingen op de internationale markt. Aan fairtrade-producten worden daarnaast strengere milieueisen gesteld. Het begrip fair trade geldt niet alleen voor levensmiddelen maar ook voor andere stoffen zoals bijvoorbeeld keramiek en katoen.

Na een inwerkperiode ook andere taken.

Hedwig kreeg na een inwerkperiode die ze als heel plezierig heeft ervaren ook andere taken waaronder de inkoop. Voor de inkoop van de winkel gaat ze met collega’s 1x per 6 weken naar Culemborg. Daar bevinden zich inkoopcentra – er zijn er daar vier - waar fair trade producten worden ingekocht. In toenemende mate gebeurt die inkoop nu ook online.Verscheidene medewerkers hebben naast de winkeldienst nog andere taken, bijvoorbeeld m.b.t. inkoop (kunstnijverheid, food, etc) en de inrichting.
Het management van de winkel vindt het belangrijk dat elke medewerk(st)er tenminste éénmaal is mee geweest naar Culemborg om te zien hoe het er daar aan toegaat.

Soms rustig en bij vlagen druk.

Hedwig besteedt gemiddeld 2 dagdelen per week aan de winkel en een dagdeel duurt van 10 tot 14 uur of van 14 tot 18 uur. Ook in het weekend maar dan is de winkel tot 17 uur geopend. Ze staan altijd met z’n tweeën. Soms is het rustig en dan is er tijd om de inrichting van de winkel onder de loep te nemen. Lege plekken moeten weer gevuld worden, vanuit het magazijn, of door de artikelen anders te rangschikken. Zo wordt ook de aandacht van de klanten naar andere of nieuwe artikelen getrokken. Uiteraard moet de winkel er ook netjes en verzorgd uitzien en ook dat is de zorg van het winkelpersoneel.Maar er zijn ook drukke dagen. Vooral als er in de stad ‘iets te doen is’ wat veel bezoekers aantrekt; dat is dan ook merkbaar in de winkel; en rond de feestdagen als er op verschillende plaatsen markten zijn waar de wereldwinkel ook staat. Dit jaar stonden we op 4 kerstmarkten.

De sfeer is ontspannen en plezierig.

Hoe ervaar je de sfeer hier? Ik heb hier geloof ik mijn plekje wel gevonden. Het contact met de collega’s is goed. Met de een klikt het uiteraard beter dan met de ander maar dat heeft iedereen denk ik. Ik kan zeggen dat ik het hier naar mijn zin heb. Ik vind het ook leuk om de trends te volgen. In Culemborg wordt ook jaarlijks door professionele trendwatchers een trenddag georganiseerd en daar doen we ons voordeel mee. Voor mij is het van belang dat de winkel goed draait en daar wil ik mij ook voor in blijven zetten.