Menu

Ria Breuer Vrijwilligster bij grenswerk.

05-03-2019

Wie is en wat doet Grenswerk

 “Grenswerk is het poppodium van Venlo en omstreken. Activiteiten in alle aspecten van de popcultuur komen aan bod bij Grenswerk: Concerten, dance feesten, repeteer- en opname faciliteiten, vrijwilligerswerk, opleidingsmogelijkheden en nog veel meer! Grenswerk stelt zich als missie om een bijdrage te leveren aan het culturele klimaat in de gemeente Venlo en de regio, door mensen plezier te laten beleven aan alle aspecten van de popmuziek. Grenswerk wilt mensen op een laagdrempelige manier in aanraking laten komen met muziek en met elkaar. Het programma is aansprekend en voor een brede doelgroep: populair, kwaliteit, vernieuwing en verdieping gaan hand in hand. We zijn de aanjager van popcultuur in de regio en een betrouwbare samenwerkingspartner. Openheid, samenwerking, waardering, plezier en innovatie zijn de kernwaarden van poppodium Grenswerk.”

muziek en dans en voor elk wat wils.

Zo, een hele mondvol maar dan weten we tenminste waar we het over hebben. Vele Venlonaren zullen al wel bekend zijn met Grenswerk omdat ze (regelmatig) optredens bij Grenswerk bezoeken. Als je op hun site klikt zie je meteen het programma en op gebied van muziek en dans is er voor ieder wel wat wils.

De omgang met collega’s: “Het voelt als een warm bad”.

Ria Breuer werkt hier nu bijna twee jaar. Ze werd er via vrienden op geattendeerd dat vrijwilligerswerk bij Grenswerk wel iets voor haar kon zijn en ze heeft zich vervolgens aangemeld en werd aangenomen. Tot op heden heeft ze daar geen spijt van integendeel; de samenwerking met collega’s noemt ze super en als ze daar werkt ervaart ze het klimaat en de omgeving als een warm bad.

Je hoeft gelukkig niet als te horen!

 Ze vertelt dat Grenswerk een podium is voor muziek en dans en dat er een grote diversiteit is aan aanbod van muziek en artiesten. Soms treden er popgroepen op met muziek die ze als schreeuwerig ervaart, niet haar stijl, maar gelukkig zijn er in het gebouw geluidsdichte deuren en wanden zodat je niet alles wat niet in jouw straatje ligt mee hoeft te krijgen. Maar er komen ook artiesten als: Douwe Bob, Waylon, Rowwen Heze en bijvoorbeeld de band ABBA Fever. Op mijn vraag hoeveel vrijwilligers Grenswerk telt, zegt ze: “dat weet ik niet precies maar ik schat dat het er meer dan 60 zijn”.  Op één avond zijn er afhankelijk van de verwachte opkomst van bezoekers meerdere vrijwilligers nodig en wel voor: De kassa, de kaartcontrole, de bediening aan de bars (en dat kunnen er drie in totaal zijn), de artiestenbegeleiding en de zogenaamde ‘stagehands’ die de artiesten helpen om het podium in orde te maken. Op drukke avonden moet je soms tot in de vroege uurtjes doorgaan. De sluitingstijd van de bars is in Venlo 04:00 uur en daarna moet alles nog opgeruimd worden en je kunt er op rekenen dat er na een drukke bezetting veel op te ruimen valt.

Artiesten worden “in de watten gelegd”.

Ik ben nog nieuwsgierig naar wat artiestenbegeleiding nu inhoudt en Ria vertelt dat er met de optredende artiesten contracten worden afgesloten en die contracten omvatten ‘Riders’ Ik had nog nooit van een Rider gehoord en Ria legt uit dat de contracten een technische- en een hospitalityrider kennen. In de technische rider worden afspraken gemaakt over wat de artiesten aan techniek nodig hebben en in de hospitalityrider worden afspraken gemaakt over persoonlijke behoeften van de artiesten en dat kan van alles zijn. De een wil een fles whisky op zijn kamer, de ander heeft wensen m.b.t. maaltijden en zo kan Ria nog wel even doorgaan. Ze heeft voor artiesten wel eens een hele was gedaan en opgevouwen. Als artiestenbegeleider zorg je er nog voor dat de koelkasten op de artiestenkamers goed gevuld zijn, dat er schone handdoeken liggen, dat er polsbandjes gedragen worden en dat de artiesten kunnen parkeren. Artiesten worden bij Grenswerk altijd in de watten gelegd daar kunnen ze zeker van zijn. Ria doet zelf vooral de artiestenbegeleiding en de kassa. Ze overweegt om zich ook nog beschikbaar te stellen voor de bardiensten. Een vrijwilliger moet zich voor tenminste 2 diensten per maand beschikbaar stellen. Via een online rooster kunnen ze aangeven wanneer ze willen en kunnen. Tot op heden heeft ze zich met veel plezier als vrijwilligster voor Grenswerk ingezet en ze wil het nog heel graag lang blijven doen.