Menu

Verslag: Vrijwilligersbeleid Zomerparkfeest 2018

27-08-2018

Zomerparkfeest; een jaarlijks terugkerend vierdaags festival in Venlo. Het afgelopen jaar alweer de 42ste editie. Een festival dat niet alleen bezocht wordt door Venlonaren, maar dat ook bezoekers trekt ver buiten de eigen regio, met een gevarieerd programma voor jong en oud. Bijzonder aan dit festival is dat het volledig op vrijwilligers draait. Vrijwilligers die al vanaf de eerste editie betrokken zijn, nieuwe vrijwilligers, oudgedienden, verenigingen, kortom vrijwilligers met specifieke taken, voor en achter de coulissen. Reden genoeg voor ons, de Vrijwilligerscentrale Venlo, om eens een kijkje te nemen in de keuken bij deze enthousiaste club vrijwilligers.

Coördinatie

Het is Marlie van Ulft, medewerker vrijwilligerscommissie die ons op de dinsdagavond voor Zomerparkfeest welkom heet op het terrein. Dit is tevens de avond dat alle vrijwilligers zich mogen melden, de zogenaamde “vrijwilligers check-in” vindt hier plaats. Inmiddels is alles gedigitaliseerd en heeft elke vrijwilliger een QR-code ontvangen die nu gescand wordt. Nadat dit gebeurt is ontvangen de vrijwilligers hun T-shirt, polsbandje en goodiebag. De coördinatie van het hele festival is onderverdeeld in diverse commissies, denk bijvoorbeeld aan de vrijwilligerscommissie, sponsorcommissie, horecacommissie, etc.  Het festival wordt voor 100% georganiseerd door vrijwilligers, van bestuur tot barvrijwilligers.

 

“Er wordt goed voor ons gezorgd”

Wat ons die dinsdagavond direct opvalt is dat dit een plek is van samenkomst is. Er lijkt een groot samenhorigheidsgevoel te heersen; grote groepen mensen zitten samen om tafels, drinken, eten en lachen flink wat af en er worden hier en daar nog zaken afgestemd. Het ontbreekt de vrijwilligers aan niets om zich op hun gemak en gewaardeerd te laten voelen. Zo is er gedacht aan een kapster, kan men zich laten masseren en staat er eten en drinken klaar. Hier houdt het echter niet op; zo vertelt Marlie, met een verjaardag of bij ziekte sturen we een kaartje. Het begint ons duidelijk te worden waarom het werken tijdens Zomerparkfeest zo in trek is. Al snel raken we met een dame in gesprek die zichzelf “manusje van alles” noemt. Ze is er eigenlijk elk jaar bij. Hier en daar heeft ze een jaar moeten laten schieten vanwege fysieke ongemakken maar dit jaar is ze er weer. Enthousiast vertelt ze over haar vrijwilligerswerk tijdens Zomerparkfeest en is veel veranderd door de jaren heen. Alles is professioneler geworden, zo ook het vrijwilligersbeleid. ‘’Er wordt goed voor ons gezorgd, soms vind ik dat ze te goed voor ons zorgen, hier en dat mag het best wat minder.’’ Over de dagen heen zien we haar geregeld; gezellig kletsend met anderen, achter de bar in de vrijwilligerstent of helpt ze mee met het bereiden van de '10 uur hap'; een warme maaltijd om 22.00 uur voor iedereen die op dat moment aan het werk is.

 

“Van dinsdag tot en met donderdag is er kinderopvang”

Om het een en ander helemaal gesmeerd te laten lopen is er zelf aan kinderopvang gedacht op bepaalde tijden. Ideaal want zo ben je als vrijwilliger extra inzetbaar. Waarschijnlijk is dit tevens de kweekvijver voor de nieuwe generatie vrijwilligers. Verder krijgen we te horen dat er daar waar nodig is ook geïnvesteerd wordt in trainingen/scholing. Zo vertelt Pepijn ons dat hij zijn heftruckcertificaat heeft behaald en dat er ook gedacht wordt aan bijvoorbeeld veiligheidsschoenen. Verder is er ook ruimte voor vrijwilligers die meedenken en hun eigen ideeën vorm willen geven. Eén van deze nieuwe projecten is de komst van de Speciaalbierbar tijdens deze editie; een initiatief van Pepijn.

 

“Al jaren werk ik met mijn collega’s achter de bar”

Op zaterdagmiddag spreek ik Jan. Al een aantal jaar werken hij en zijn collega's achter de bar bij Zomerparkfeest. Vanmiddag is het nog niet zo druk geweest maar dat zal gauw veranderen verwacht hij. Dit Zomerparkfeest draaien ze 2 shifts. Ondanks dat dit vrijwilligerswerk voor Jan is profiteert zijn vereniging wel; per persoon per uur wordt er een klein bedrag uitgekeerd ten behoeve van de vereniging. Op deze manier snijdt het mes aan 2 kanten; Zomerparkfeest heeft een grote groep (zo'n 500) gemotiveerde mensen achter de bar en de verenigingen profiteren van de bijdrage, waardoor ze hun vaak toch al kleine clubkas gespekt zien. Toch geeft Jan aan dat hij dit niet alleen doet voor de vereniging; hij vindt het vooral ook erg leuk om een bijdrage te leveren aan het festival en ziet het als een dagje uit met zijn vrienden. Dit is dan ook duidelijk zichtbaar en iets dat we vaker terug horen van het barpersoneel. “Ondanks dat we werken zijn we er toch gezellig bij”.

Bijzonder

Wij als vrijwilligerscentrale kunnen alleen maar onze waardering en dank uitspreken voor een organisatie als deze. Er is goed nagedacht over het vrijwilligersbeleid en daar waar wij als VCV vaak horen dat het lastig is om vrijwilligers te vinden lijkt dat hier absoluut niet het geval te zijn. Iedereen trek met elkaar aan de kar die Zomerparkfeest heet en nadat de laatste bezoekers het park hebben verlaten wordt er opgeruimd, volgen de evaluaties en wordt er al weer stiekem nagedacht over de volgende editie.

 

Met dank alle vrijwilligers die ons te woord hebben gestaan, het was een genoegen om met jullie te spreken.