Menu

Vrijwilliger in de spotlight mei 2018

31-05-2018

Carolyn is als vrijwilligster werkzaam in de horeca bij Golfclub Maasduinen in Arcen.

Op mijn vraag waarom Carolyn nu juist voor dit werk heeft gekozen antwoordt zij:

 

“Ik wilde graag met ‘vrolijke mensen’  werken”.

Toen mijn kinderen groter waren had ik wat tijd over en wilde ik nog iets om handen hebben. Ik doe ook ander vrijwilligerswerk namelijk als taalcoach voor het Vluchtelingenwerk. Ik geef daar individuele begeleiding aan mensen thuis. Die mensen volgen in het kader van hun inburgeringcursus klassikaal taalonderwijs en daarnaast kunnen ze op eigen verzoek extra ondersteuning krijgen van een taalcoach. Dat werk is leuk maar ook emotioneel belastend omdat je daar vaak met mensen werkt die uit probleemgebieden komen en daar het nodige hebben meegemaakt.

Ik wilde nu op zoek naar vrijwilligerswerk in een luchtige en ontspannen sfeer, en dacht dat ik die zou aantreffen in het clubhuis van een Golfclub. Wat dat betreft heb ik achteraf gezien ‘raak geschoten’.

 

Theoretisch zou ik moeten kunnen golfen…

Je ontmoet hier mensen die bezig zijn met hun hobby en de sfeer waarin ik hier kan werken is ontspannen. Ik heb zelf ook golflessen gehad en mijn golfvaardigheidsbewijs gehaald en…. theoretisch zou ik moeten kunnen golfen….!  Het is in ieder geval een pré als je de ‘golftaal’ een beetje spreekt. Ik weet wat een ‘birdy’ en een ‘par’ zijn en ik kan het enthousiasme delen als mensen goed hebben gespeeld. 

Wat houdt je werk in?

De mensen moeten zich hier welkom voelen.

Kerntaak is natuurlijk het bedienen van de gasten. Je moet proberen om een goede gastvrouw(heer) te zijn; de mensen moeten zich hier welkom voelen. Je bent er om dienstbaar te zijn. Je geeft informatie over het reilen en zeilen van de club aan de mensen die hier nieuw zijn. De golfclub ligt naast een grote camping en veel golfende recreanten doen ook onze baan aan. Daarnaast hebben we incidenteel de zogenaamde ‘Happers en Trappers’. Dat zijn mensen waarvoor een fietstocht is uitgezet en die in vooraf besproken horecavoorzieningen een stop hebben voor koffie met gebak, lunch, diner en dessert. Deze groep bezoekt onze club voor de lunch; dat wil zeggen verse ‘soep van de dag’ met stokbrood.

In de winter is het meestal rustig maar in de zomermaanden kan het druk zijn.

We schenken hier uiteraard warme dranken en frisdranken, bier, wijn etc. en daarnaast kunnen we diverse snacks aanbieden. Gasten kunnen hier ook terecht voor diverse golfbenodigdheden.

                We hebben ook een aantal huishoudelijke taken. Het clubhuis moet er verzorgd uitzien en we vullen in het clubhuis de voorraad aan. We zijn ook verantwoordelijk voor de kassa en voor de overdracht bij de wisseling van de dienst. We draaien in twee dagdelen met een ochtend- en een middagdienst en in de zomermaanden als het lang licht is hebben we zelfs een avonddienst. ]

 

Wat heeft dit werk je gebracht?

 

Ik vind het leuk om ervoor te zorgen dat mensen het naar hun zin hebben.

Ik probeer om ontspanning en vrolijkheid te brengen en dat lukt meestal wel. Ik heb ook kunnen constateren dat deze club erg toegankelijk is voor iedereen: oud, jong, arm en rijk ik kom ze hier allemaal tegen. Ik werk hier samen met super positief ingestelde collega’s die vaak op meerdere dagdelen werken, ook in het weekend (zelf werk ik maar één dagdeel per week); en vooral - hun positieve inzet-  maakt het werk hier leuk en daarom ga ik er met plezier naar toe. 

 

Waar zou je nog behoefte aan hebben?

 

Kom eens langs voor een drankje op ons terras!!

Ik kan eigenlijk niks bedenken. De sfeer is hier goed en dat vind ik het belangrijkste. Er is hier een open communicatie en de structuur is helder. En aan de mensen die dit interview lezen zou ik willen zeggen: ‘kom eens langs om de sfeer te proeven, ik weet zeker dat die u zal bevallen!’